Termékek

Hírek, események,akciók

Akció

Szezon előtti Kazán akció!

Nyári, fűtés szezon előtti kazán akció!

Most kezd bele a felújításba? Kazánt szeretne cserélni? Elavult régi alacsony hatásfokú vegyestüzelésű kazánját, vagy egyéb kazánját le akarja cserélni?

Minőségi az uniós normáknak megfelelő magas hatásfokú kazánok között tud válogatni.

Itt a lehetőség!

Válogasson kazán áruházunkban!

Kazán fajták:

 • Vegyestüzelésű kazán

 • Automata adagolós kazán

 • Faapríték kazán

 • Faelgázosító kazán

 • Pellet kazán

Válogasson kazán áruházunkban!

Az aktuális akció időtartama 2017-07-01. és 2017-08-31. között leadott rendelések esetén érvényes!

Kérdés esetén állunk rendelkezésükre!

Vegyestüzelésű kazán

Vegyestüzelésű kazánról bővebben 1.

Vegyestüzelésű kazánról bővebben 1.

Vegyestüzelésű kazán használata kiválthatja a régi, fosszilis energiára épülő fűtést, de mit is nyerhetünk vele?

 • Miért akar valaki inkább a vegyestüzelésű kazán használni?
 • Vannak hátrányai is a vegyestüzelésű kazán használatának?
 • Milyen eldöntendő szempontok vannak a vegyestüzelésű kazánnal való fűtésre átállással kapcsolatban?
 • Mit kell tudni a vegyestüzelésű kazán telepítéséről?
 • Milyen feltételeknek kell megfelelni az épületnek és az épületgépészeti rendszernek a vegyestüzelésű kazán telepítéséhez?
 • Milyen fűtőanyagok használhatóak a vegyestüzelésű kazán optimális működésének megvalósítása érdekében?

A tájékoztatót azért hoztuk létre, hogy az érdeklődők számára megadjon néhány fontosabb, leginkább alapvető-jellegű információt a vegyestüzelésű kazánokról, illetve a vegyestüzelésű kazánnal való fűtés vonatkozásában.

Vegyestüzelésű kazán első látásra

A vegyestüzelésű kazán készülékeket mindenekelőtt azért fejlesztették ki, hogy egy mindennapi üzemeltetés szempontjából is könnyű kezelhetőséggel rendelkező fűtési megoldást kínáljon mindazon felhasználó számára, akik nyitottak a megújuló energiaforrások használatára. A vegyestüzelésű kazán működtetése a felhasználóktól nem igényel komolyabb műszaki ismereteket – néhány perc alatt elsajátíthatóak mindazok a felhasználói ismeretek, amelyek a vegyestüzelésű kazán használatánál szükséges több különböző tüzelőanyag felhasználásához pld,: a tűzifán, a szénen, a pelleten és a briketten kívül felhasználhatjuk a kertünkben illetve a környékünkön keletkezett növényi hulladék anyagokat is szárítva.

Vegyestüzelésű kazán rengeteg különböző méretű tűztér változatban is elérhető a kereskedelmi forgalomban, a fűtőanyagok betöltése a kazán tűzterében azonban mindig kétkezi munkával zajlik – a vegyestüzelésű kazán e tekintetben nem automatizálható. A kazánba töltött tüzelőanyag viszonylag gyakori (kb. 2-6 óránkénti) pótlása szükséges folyamatosan fűtővíz hőn tartásához. A vegyestüzelésű kazánt közvetlenül a központi fűtésrendszerre csatlakoztathatjuk, vagy egy puffer tartály közbeiktatásával pedig nagyban megnövelhetjük a fűtőeszköz hatásfokát és kényelmünket. A modern technika alkalmazásával biztosíthatjuk az épületben lakók használati meleg víz szükségleteit is, továbbá a vegyestüzelésű kazán kombinálható a (már meglévő) gázfűtéssel is. Az új korszerű vegyestüzelésű kazánok már elektronikus vezérléssel és ventilátoros égéslevegő adagolással rendelkeznek.

Hagyományos vegyestüzelésű kazánok:

Elektronikával és égéslevegő ventilátorral ellátott vegyestüzelésű kazánok:

Alaposan megfontolandó szempontok, ellenőrizendő alapfeltételek a vegyestüzelésű kazán telepítése előtt!

Bár kétségtelenül megvannak a maga hátrányai, mindamellett mivel a gázfűtésnél egy sokkal olcsóbb fűtési alternatívát jelent, illetve, a technológia megújuló energiafelhasználásra alapuló mivoltának köszönhetően,a hosszú távú fűtési energiafüggetlenség rendkívüli lehetőségét is kínálja. A vegyestüzelésű kazán rengeteg jelenlegi fűtési gázfogyasztó számára képez egy komolyabb hosszú távú pénz megtakarítási lehetőséget és megfontolandó döntést. A szilárd tüzelőanyag-használatra alapuló vegyestüzelésű kazán fűtéstechnológia kapcsán azonban, hogy ha valaki komolyabban eljátszik az áttérés gondolatával, egyszeriben rengeteg alaposan tisztázandó kérdés merül fel: Ezek a beépítendő készülék helyes kiválasztásához, illetve az épületgépészeti telepítéshez szükséges átalakításokhoz köthetőek

Vegyestüzelésű kazán telepítésének fűtéstechnológiai területigénye

Igazán kedvezőnek értékelhetjük a kiinduló helyzetet, azokban az esetekben, amelyekben az épületen belül már adott egy rész a vegyestüzelésű kazán telepítésére lehetőségét nyújtó célterület, másrészt pedig adottak a készülék csatlakozási pontjai is, amelyeket a szerkezet fűtési rendszerbe való beszereléséhez használhatunk. Egy átlagosnak mondható családi ház méretű épület fűtési szükségleteinek kielégítéséhez már elegendő egy hozzávetőleg 3-4 m2-nyi terület, körülbelül 1,5 méter magassággal rendelkező vegyestüzelésű kazán számára ideális a 8-9m2-nyi terület  Ide már kényelmesen beépíthetünk egy puffer tartályt+HMV tárolót A vegyestüzelésű kazán beszereléséhez olyan helyet kell választanunk, amely meglehetősen rövid távolságnyira van a korábbiakban használt gázkazán helyéhez képest. A beépítésre kerülő vegyestüzelésű kazánt lehetőség szerint ezen a ponton kell csatlakoztatni, ide kell, hogy méretezve legyen. Nem lehetséges tehát a készüléket csak úgy akárhova elhelyezni, és tetszésünk szerinti ponton hozzácsatlakoztatni az épület fűtési rendszeréhez ezt mindig jól tartsuk szem előtt! Ebből a szempontból az van a legkönnyebb kiinduló helyzetben, aki számára lehetséges a vegyestüzelésű kazán pincehelységbe való elhelyezése, gázkazán melletti területen való beépítése. Több kihívással kell szembenéznie annak, aki aktuálisan a konyhán belül, vagy a fürdőhelységben üzemelteti gázkazánját, illetve épülete nem rendelkezik aláépített pincerésszel sem. Utóbbi esetben rendszerint a garázs alternatívája jöhet még szóba legideálisabb helyszínként, de a vegyestüzelésű kazán telepíthető végső soron az épület bármely egyéb helyiségébe is ahol a helyiség nem kapcsolódik közvetlenül szabadon a lakótérrel, hogy ezek közül konkrétan melyik a legmegfelelőbb, azt mindig a vonatkozó állapotfelmérés eredményeképpen lehet meghatározni. Nem szabad elfejtenünk azt sem, hogy a vegyestüzelésű kazán telepítésekor a készülék elhelyezésében kiemelten fontos a kémény csatlakozás és a jó megközelíthetőség is, a gyakorlati üzemeltetés során ugyanis gyakran és nagy mennyiségben kell majd tüzelőanyagot hordanunk a kiválasztott helyszínre illetve takarításkor a hamut is ki kell hordani.

Vegyestüzelésű kazán telepítése és üzemeltetése az épület fűtésrendszerét illetően

Ahhoz, hogy a vegyestüzelésű kazánt telepíteni tudjuk, szükség van arra, hogy rendelkezzen az épület egy már meglévő fűtési rendszerrel. A vegyestüzelésű kazán csatlakozását illetően lényeges, hogy radiátoros fűtésről, vagy esetleg felületfűtésről van szó, mert ez a műszaki tervezés kapcsán mindenképpen jelentőséggel bír. Akinek korábban gázkonvektoros, vagy cserépkályha-használaton alapuló fűtése volt, annak szükséges a központi fűtési rendszer szakemberrel való kialakítása! Lényeges szempont a vegyestüzelésű kazán telepítésekor az is, hogy kívánjuk-e majd (legalább valamilyen mértékben is) használati-melegvíz előállítására alkalmazni a készüléket. Amennyiben valaki a villanybojleres megoldásnál alacsonyabb költségvonzatokkal bíró, illetve gázhasználati igényt nélkülöző alternatívára vágyik, úgy számára egy ún. kombi puffer tároló beépítése, vagy ami a tapasztalatok alapján olcsóbb megoldással szolgálhat igényeinek megfelelően egy HMV tároló (egy vagy két hőcserélős bojler, indirekt tároló) beépítése a puffer mellé. Utóbbi révén ugyanis lehetséges a vegyestüzelésű kazánnal mind a használati, mind pedig a fűtési-melegvíz előállítása. Fontos szempont a fűtési rendszer kialakítása is! Ez lehet nyitott rendszer, és zárt. A régebbi központi fűtésű rendszerek rendelkeztek egy ún. nyitott tágulási tartállyal a padlástérben! A mai modern rendszereket zárt rendszerben szokták kialakítani egy zárt tágulási tartállyal!

Vegyestüzelésű kazán Bekötési séma zárt rendszer

Zárt fűtési rendszer esetén minden esetben kötelezően beépítendő a biztonsági hűtőhurok a rendszerbe!

Miért? Az esetleges áramszünet és szivattyú meghibásodáskor a kazánból nem tud eltávozni a felmelegedett fűtő víz, a vegyestüzelésű kazánban van még égő tüzelőanyag ez egyenlő a kazán felforrásával és rosszabb esetben a vegyestüzelésű kazán robbanásával. Tévhit az, hogy a rendszerben elég a biztonsági nyomáshatároló lefújó szelep! Első körös biztonsági elem. Lefúj, a kazánunkban még mindig melegszik fűtővizünk, igen de a zárt rendszerben a víz kb 120°C-nál robbanás szerűen gőzt fejleszt. Ettől robbannak fel a vegyestüzelésű kazánok. A biztonsági hűtőhurok (hűtő tartály hőcserélővel) 95-97°C-nál a hálózati vizet ráengedi a hőcserélőre és a hőcserélőn keresztül hűti a kazánt elengedve a felforrósodott vizet a csatornába. Így megelőzve a vegyestüzelésű kazán felrobbanását.

A vegyestüzelésű kazán és a kémény kapcsolata, a kazánház, helyiség szellőzése.

Ne feledkezzünk meg a kémény csatlakozásról és a kéményről magáról sem! Fontos tényező a beépíthetőséget illetően. A kémény lehet régebbi téglaépítésű (ma már nem engedélyezett építeni), elemes rendszerű samott kerámia bélésű kémény, illetve a rozsdamentes szerelt kémények. Mindegyik kémény fajtánál fontos tényező a kémény mérete (bel mérete, magassága) és a rákötni kívánt kazán teljesítménye és a vegyestüzelésű kazán füstgázcsonk kiállásának mérete. Alapvető szabályként tekinthetjük, hogy a vegyestüzelésű kazán füstcsonk méreténél nem lehet kisseb a kémény belmérete! Miért? A szűkített füstcsövön keresztül a kéményhuzat lecsökken és a füstgáz nehézkesen távozik a kéményen keresztül. Ez elégtelen égéshez vezet, ami kormozást esetleges kátrány kicsapódást vált ki a kazánban és a kéményben. A kazánban azért rossz, mert a lerakódott korom és kátrány szigetelőként viselkedik, ezáltal csökkenti a hőcserélők hőátadását a fűtési víznek. A kéményben pedig átázatja a vakolatot és a fugákat ez által a kéménnyel kapcsolatos helyiségekben kicsapódik a vakolaton. Ami valljuk be nem szép látvány és még ráadásul büdös is. A legrosszabb a kéménytűz ugyanis a kicsapódott kátrány egy erősebb begyújtásnál akár lángra is lobbanhat, amit lehetetlen eloltani! Az égéshője elérheti az 1200-1400°C  ami egy átlagos kéménynél a végét jelenti a kapcsolódó épülettel együtt. Leég az épület!

Miért fontos a kazán teljesítménye?  A hagyományos vegyestüzelésű kazánok ún. huzat elven működnek. Magyarul a kéményhuzat által beszívott levegő táplálja az égést! Ha nem elég a kémény huzata a kazán teljesítményéhez, akkor az előbb leirt, jelenség léphet fel, mint a füst csonk és a kémény méret párhuzamánál. Elégtelenégés, töltő ajtónyitásnál vissza áramló füstgáz. Ez a jelenség még felléphet a beépítésnél használt füstcső iránytörésének sokszorozása vagy a vízszintes szakasz hossza miatt is. Minden iránytörés mínusz 1m hatásos kémény magasság. Lehetőség szerint minél rövidebb úton csatlakoztassuk a kazánt a kéményhez, és ha lehet iránytörés nélkül.(kevesebb füstcső kevesebb karbantartás). Ha kénytelenek vagyunk a vegyestüzelésű kazán füstcsövébe iránytörést rakni, akkor minden esetben csak tisztító ajtóval ellátott könyököt építsünk be.

A kazánház szellőzése miért fontos? A kéményhuzat által beszívott vagy a ventilátor által benyomott égési levegőt a vegyestüzelésű kazán a telepített helyiségből veszi el.  A szellőző beömlő méretének minimum a kazán füstcsonk méretének 1,5-2 szerese kell, hogy legyen beépítve a falba vagy a kazánház ajtajába alulra. A kiszellőző mérete általában azonos a kazán füstcsonk méretével. Ez azért szükséges, hogy a kazánházban ne alakulhasson ki akkora negatív nyomás, ami esetleg a füstgáz visszaáramlását eredményezheti a kazánházba vagy a lakásba.

A vegyestüzelésű kazán üzemeltetéséhez használatos tüzelőanyag mennyiségi vonatkozásában felmerülő helyigény

A vegyestüzelésű kazán üzemeltetéséhez természetesen elegendő mennyiségű tüzelőanyagra van szükségünk; a legcélszerűbb az, hogyha ezeket (legalábbis részben) a készülék majdhogynem közvetlen – ámde semmiképpen sem tűzveszélyes – közelében tároljuk el. Egy erre alkalmas pár négyzetméteres terület, legalább egy teljes napra elegendő tüzelőanyag-mennyiség betárolására, elválasztva a kazántól a kipattanó szikra és a tűzveszély miatt. A tüzelőanyagot lehetőleg fedett és jól szellőző helyen tároljuk. Fatüzelésnél lehetőleg száraz 25% nedvesség tartalom alatti fával tüzeljünk. Egy ami biztos és hiába állítja bárki, nedves fával tüzelni pénz kidobás és környezetszennyező! Az éves tüzelőnket lehetőleg az előző évben vásároljuk meg és hagyjuk száradni legalább egy évig! Az optimális legjobb fűtőértéket a 15-18 hónapja száradó fa adja. Ehhez nagyobb befektetés az első évben szükséges ezután már vetésforgóban tudjuk használni a tüzelőanyagot. És biztosak lehetünk abban hogy száraz és jó fűtőértékű fával tüzelünk.

 

%d blogger ezt szereti:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás