Portfolio

Vegyestüzelésű kazán

A vegyestüzelésű kazánokkal a mai kor követelményeinek teljes mértékben eleget tenni nagy kihívás. Kiváltképp az energiafelhasználás területén, bár egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforrások, de azok kiépítése hatalmas költségekkel jár. Megoldásként maradt tehát korunk újraértelmezett vívmánya, a vegyestüzelésű  kazán, mely ötvözi a hagyományos fűtési technológiát a modern világ technológiájával. Minőség, hatékonyság, akár 20-30%tüzelőanyag megtakarítás!

A régi egytálcás kivitellel ellentétben a mai vegyestüzelésű kazánok már három vagy négy hőcserélő tálcával rendelkeznek a füstjáratban, melyek a fűtés hatékonyságát is hivatottak növelni. Ugyan is ez a kialakítás a vegyestüzelésű kazánnál füstgáz hőjét nem a kéményen vezeti el, hanem a tálcákban lévő fűtővízzel, mely így növeli a vegyestüzelésű kazán hatásfokát. Ezek a füstgáz járatok lehetnek vízszintes és függőleges kialakításúak.

Vegyestüzelésű kazánok kialakítástól függően lehetnek hagyományos rostéllyal rendelkezőek illetve vízrostélyos kivitelűek.

Hogyan is működnek a vegyestüzelésű  lemez kazánok?

Alapvetően a vegyestüzelésű kazánok a kémény által beszívott huzat lévén lépnek működésbe. A működést a vegyestüzelésű kazánokon lévő huzatszabályzók kontrollálnak, melyek lehetnek manuálisan szabályozható légbeömlők, vagy termikus huzatszabályzók. Utóbbi a víz hőfok emelkedésével vagy csökkenésével zárja vagy nyitja a kazán légbeömlőjét, ezzel szabályozva az égést.

De a modern kor követelményeinek megfelelően a mai vegyestüzelésű kazánok már elektronikus szabályozással, valamint ventilátoros égéslevegő adagolással üzemelnek. Ez a technológia biztosítja a gazdaságos üzemelést, mely a pontos vízhőfok beállításán kívül a megnyújtott égési időben teljesedik ki. További előnye a modern kialakítású vegyestüzelésű kazánoknak a termosztátra való csatlakoztathatósága, melynek segítségével elkerülhető a beltér túlfűtése. Ennek segítségével a kazán képes az úgynevezett parázstartásra, valamint a keringető szivattyú leállítására, továbbá az elektronikai rendszer rendelkezik egy túlfűtés elleni védelemmel is, mely meggátolja, hogy a vegyestüzelésű kazán hőmérséklete 850 C fölé emelkedjen.

Azonban e modern technológia ellenére sem szabad megfeledkezni a biztonsági elemek meglétéről, melyek a következők:

 • termikus biztonsági elfolyó szelep
 • biztonsági nyomáshatároló szelep

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű vegyestüzelésű kazánt?

A beépítést megelőzően figyelembe kell venni az épület hő veszteségét, valamint a kiépített fűtési rendszer hő leadó képességét.

Mért ne méretezzük túl a vegyestüzelésű kazánt?

Mert felesleges pénzkidobás áldozataivá válhatunk, ugyan is a túl méterezés miatt folyamatos túlfűtésnek tesszük ki kazánunkat, ami további felesleges tüzelőanyag pazarlással is jár.

Mi a vegyestüzelésű kazán alul méretezésének buktatói?

Ha alacsony a kazán teljesítménye a fűtési rendszerhez képest, nem tudja a készülék a beállított hőfokra fűteni a fűtővizet, ez által folyamatosan csúcs közeli teljesítményen kell, hogy működik, ami a vegyestüzelésű kazán idő előtti elhasználódásához vezet, és további fokozott tüzelőanyag használatot eredményez.

Vásárlás előtt kérje épületgépész mérnök segítségét!!!

 

Milyen anyagokkal üzemeltethető a vegyestüzelésű kazán?

 • szén
 • száraz fa Maximum 30% nedvesség tartalom
 • fa apríték
 • fa brikett

Műanyagok, ragasztó, festéktartalmú anyagok elégetése tilos!

Milyen szempontokat kell figyelembe venni vegyestüzelésű kazán cseréje vagy új rendszerbe való bekötése előtt?

 • az épület hőigénye
 • a kialakított vagy a meglévő fűtési rendszer üzemi hőmérséklete magas hőmérsékletű fűtés illetve alacsony hőmérsékletű fűtés (radiátoros fűtés: 55-75°C; padló fűtés maximum 45°C)
 • a fűtési rendszer nyitott vagy zárt tágulási tartállyal rendelkezik
 • a meglévő vagy a kialakítani kívánt kémény megfelelő a kiválasztott vegyestüzelésű kazánhoz
 • a kazánház kialakítása területe

Az épület hőigénye:

Kazán vásárlás vagy kazáncsere előtt  érdemes felvenni a kapcsolatot egy épületgépész mérnökkel a hő szükséglet számítás elvégzéséhez. Miért fontos ez?

Az optimálisan az épület hő veszteségéhez méretezett kazán jó hatásfokkal és üzemanyag takarékosan fog fűteni. Nem mindegy hogy egy 25 kW hő veszteségű épülethez egy 30- 40 kW teljesítményű kazánt építünk be vagy éppen egy alul méretezett 18 kW teljesítményű kazánt. Az első esetben többlet teljesítményünk keletkezik ami felesleges pénzkidobás, tüzelőanyag pazarlás. A többlet hő vagy a kéményen távozik vagy a lakás túlfűtését eredményezi, estleges rossz kazánbekötésnél akár a folyamatos túlmelegedés is előfordulhat. A második esetnél a teljesítmény elmarad a kívánt teljesítménytől. Ennek a hozadéka a leghidegebb időben a kazán nem éri el a beállított cél hőmérsékletet, folyamatosan raknunk kell a kazánt hogy valamilyen hőfokot bevigyünk a lakásba. A rosszabbik eset amikor csak akkor vesszük észre a kevés teljesítményt amikor a leghidegebb van.  A vegyestüzelésű kazánok ideális üzemi fűtővíz hőmérséklete 68-80°C között van. Ezen a hőmérséklet tartományon üzemelnek jó hatásfokkal. A fűtési szezonban a leghidegebb napok száma általában 2-9 nap között van, ekkor kell a kazán maximális teljesítménye. Ezen az idő intervallumon kívül csak részteljesítményen kellene dolgozni a vegyestüzelésű kazánnak.  Ez a vegyestüzelésű kazánoknál elég nehézkesen oldható meg. A hőmérséklet csökkentés nem megoldás mert a kazán veszít a hatásfokából illetve a nagyon alacsony  55°C alatti hőmérsékleten való üzemeltetés kondenzációhoz és kátrányosodáshoz vezet. Megoldás egy méretezett puffertartály bekötése a fűtési rendszer és a kazán közé. A kazán névleges teljesítményen dolgozik a puffertartályba, az épület pedig a hőszükséglete alapján veszi ki a hőt a puffer tartályból.

A meglévő vagy kialakítani kívánt fűtési rendszer üzemi hőmérséklete

A mai modern építési technológiák előnyben részesítik az alacsony hőmérsékletű fűtést. A régebbi rendszerek általában radiátoros fűtések magasabb hőfokra vannak tervezve. Milyen hómérséklettel fűtőm az épületet?  A hagyományos régebbi építésű radiátoros rendszerek 90/70°C hőfoklépcsőre vannak tervezve, ha van egyáltalán tervezés. Általában nincs. Így a radiátoros rendszerek általában túlméretezettek vagyis alacsonyabb előremenő hőmérséklettel is elérjük a kívánt hőmérsékletet a lakásban. Itt jön a puffer tartály szükségessége. A kazán teljes teljesítményén rádolgozik a tartályra így azt felfűti 70-80°C -ra. Az épületbe viszont egy keverőszelepen keresztül csak 50-60°C hőmérsékletű vizet keringtetünk a radiátorok  felfűtésére. Ezt a rendszert már szobatermosztát szabályozással tudjuk üzemeltetni. Alacsony hőmérsékletű fűtésnél ugyan ez a szituáció áll fenn csak akkor az előre menő fűtési víz hőmérséklet nem lehet magasabb 45°C-nál padlófűtés esetén. Ezt is a keverőszelepes megoldással tudjuk  szabályozni. Költséghatékonyabb fűtés, kevesebb begyújtás, komfortosabb  stabil hőmérséklet az épületben. A puffertartályos rendszerek 25-30%-al kevesebb tüzelőanyaggal üzemelnek mint a direktbe kötött vegyestüzelésű kazános rendszerek.

A fűtési rendszer nyitott vagy zárt tágulási tartállyal rendelkezik

A fűtési rendszer fontos sarok köve a tágulási tartály. A fűtési víz melegedésekor tágulás jön létre amit a rendszeren belül el kell helyezni erre valók a tágulási tartályok. Két féle rendszer üzemel hazánkban. Nyitott tágulási tartállyal szerelt fűtési rendszer vagy a zárt tágulási tartállyal szerelt fűtési rendszer. A kettő közötti különbség le egyszerűsítve a nyitott rendszernél a táguló víz a tartályon belül mozog mindaddig ameddig a tágult folyadék el nem éri a túlfolyó vezetéket és azon keresztül a szabadba távozik. Ez általában csak magas hőmérséklet elérésekor 90°C felett vagy ha a rendszer túl töltött akkor következik be. Zárt rendszer esetén egy tartályban lévő gumi membrán vagy labda előfeszített nyomással üzemel. Ennek a nyomás értéknek az elérésekor a folyadék összenyomva a membránt tágul a membrán által elfoglalt helyre, így beáll az üzemi nyomás. Ebben az esetben a folyadékunk teljesen zárt rendszerben van, így felforrás esetén a folyadék csak a nyomáshatároló szelepen keresztül tud távozni. Ami egy vegyestüzelésű kazános rendszernél rendkívül veszélyes biztonsági hűtő kör nélkül. Ugyanis a nyomáshatároló szelep működése után a rendszerből távozó folyadékot semmi nem pótolja és a maradék folyadék robbanás szerű gőzképződésbe csap át bizonyos hőfok felett. Zárt rendszerben csak biztonsági hűtő körrel ellátott vegyestüzelésű kazán szabad beépíteni!!

A biztonsági hűtő egy hőcserélőn keresztül 97 fok felett kinyit és a kazán hőfokát folyó hideg víz áramoltatásával a hőcserélőn keresztül lehűti így megakadályozva a kazán felrobbanását.

A meglévő vagy a kialakítani kívánt kémény megfelelő a kiválasztott vegyestüzelésű kazánhoz?

Minden esetben kazán vásásárlás előtt kérje kéményseprő vagy tüzeléstechnikai szakember segítségét, hogy a kéménye megfelelő a kiválasztott kazánhoz. Kémény építésnél minden esetben méreteztetni kell a kéményt a kazán teljesítményéhez. A kémény kürtő mérete nem lehet kisebb  a kazán füstcsonk méreténél. Miért fontos ez? Az elégtelen kémény huzat rontja a kazán hatásfokát, elégtelen égést eredményez, illetve rosszabb esetben a kazán töltő ajtó nyitásakor vissza áramlik a füst a kazánházba.

A kazánház kialakítása területe

A kazánház kialakításánál fontos szempont a mérete. Megfelelő méretű kazán házban biztosítani kell a gépészeti csővezetékek szerelvények elhelyezéséhez  a helyet illetve a vegyestüzelésű kazánnak, puffer tartálynak, indirekt tárolónak(bojler) is hely kell. A megfelelően méretezett vagy kialakított kazánházban biztonságos védőtávolságok betartásával, illetve a kazán gyártója által megadott távolság betartásával biztonsággal üzemeltethetjük a fűtési rendszerünket. Azért is érdemes figyelembe venni a kazánház méretét, mert egy esetleges karbantartásnál, takarításnál nincs annál nagyobb bosszúság mikor a szűk helyeken beleakadva egyes kiálló gépészeti vagy kazán szerelvénybe beleakadva dolgozni. A kazán házban biztosítani kell a megfelelő levegő utánpótlást és a szellőzést, nem alakulhat ki negatív nyomás a kazánházon belül. Először elégtelen égéshez, vagy rosszabb esetben füstgáz vissza áramláshoz vezethet. Életveszélyes!!!! A kazánház bejárata nem nyílhat közvetlenül a lakótérbe!

József Gali

Hozzászólás

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás